Alles wat je moet weten over een accountant

Ooit wel eens afgevraagd wat een accountant nu precies doet? Je hoort de term accountant veel om je heen en je komt het dagelijks wel tegen in nieuwsberichten. Waarschijnlijk associeer je het snel met financiële zaken, maar antwoord geven wat een accountant precies doet kan je niet. Daar gaat met dit artikel verandering in komen, want er wordt antwoord op de vraag gegeven: wat doet een accountant?

Wat doet een accountant?

Grote en middelgrote bedrijven, banken en overheid zijn verplicht om de jaarrekeningen te laten vergezellen met een accountantsverklaring. In deze verklaring bevestigt de accountant dat de getallen van de jaarrekening kloppen en juist zijn. Deze verklaring is erg belangrijk voor aandeelhouders, management en schuldeisers die het bedrijf heeft. Een accountant controleert, beoordeelt en samenstelt de jaarrekeningen en andere financiële overzichten van een bedrijf.

Wat doet een AA accountant en wat doet een RA accountant?

Er zijn twee type accountants. Een account administratie consulent, ook wel AA accountant, controleert en maakt jaarrekeningen op. Dit doen deze accountants voornamelijk voor kleinere-en middelgrote bedrijven en zijn werkzaam op een accountantskantoor. En je hebt een registeraccountant, ook wel RA accountant, die zich bezig houdt met controleren van jaarrekeningen en financiële verslagleggingen. Dit doen deze accountants voornamelijk voor grote bedrijven. Zo'n RA accountant kan onderdeel zijn van een accountantskantoor of als vaste werknemer van het bedrijf of overheidsinstelling.

Wat zijn de vereisten vaardigheden van een accountant?

Analyseren moet een sterke eigenschap zijn van een accountant. Heel simpel gezegd moet hij veel cijfers analyseren en beoordelen op juistheid. Je mag van een goede accountant verwachten dat hij fouten van een jaarrekening snel in de gaten krijgt. Zodoende kan het bedrijf er vanuit gaan dat ze met een accurate, juiste en complete jaarrekening te maken hebben. Erg belangrijk voor alle belanghebbende van een bedrijf. Daarnaast wordt er van een accountant een stukje perfectie en alertheid verwacht. Accountant producten zoals een jaarrekening moet op tijd klaar zijn en er zitten dan ook strikte deadlines aan verbonden. Daarbij zijn ook eigenschappen als stressbestendigheid, flexibiliteit en communicatie essentieel voor een accountant.

Wil je een opleiding tot accountant volgen?

AA accountants hebben een opleiding gevolgd bij een hogeschool. Zo'n bacheloropleiding duurt vier jaar en de meeste starten daarna aan een tweejarige postbachelor opleiding. De mogelijkheid bestaat om deze opleiding te combineren met een baan bij een accountantskantoor. RA accountants moet een universitaire opleiding hebben afgerond. Dat is een driejarige WO bachelor opleiding en gevolgd door een WO master opleiding van één of twee jaar. Daarna kan de RA accountant verder gaan met een deeltijdse post-master studie die zo'n 2,5 jaar duurt. Zodra de studies met succes zijn afgerond mogen de accountants zich inschrijven in het accountant register, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

 

Reactie achterlaten